Poznejte účinky zázračné byliny s názvem lichořeřišnice

Bylinek existuje celá řada. Jejich účinky na naše zdraví jsou v určitých případech prokázané více, jinde zase méně. Názory se různí. Ale co vy? Je to na každém. Já bylinám věřím. Mají v sobě určitou moc. Každá je ale výjimečná v něčem jiném. Lichořeřišnice větší je krásná rostlina s pestrobarevnými květy. Spousta z nás ji doma či na své zahradě pěstuje jen tak na okrasu. Ale ona má velmi pozitivní vliv na naše zdraví. Možná pak stojí za to vyzkoušet její účinky.

květ lichořeřišnice

Koukneme se na ně. 

Lichořeřišnice větší je:

  • antibakteriální s antibiotickými účinky
  • zvládne se poprat se spoustou zánětů a infekcí v těle
  • posiluje organismus a imunitu
  • podporuje růst vlasů
  • zvládá bojovat s bolestí krku či nosohltanu 

Předávkování se bát nemusíte. Její přebytek se vylučuje z těla především močí, ale také plícemi a dýchacími cestami.

Úžasné je, že lichořeřišnici lze užívat spolu s předepsanými antibiotiky od lékaře. Zvyšuje jejich účinnost.

Pokud chcete tuto bylinu pěstovat doma, volte nejlépe pěstování v truhlíku či květináči. Je to bezpečnější a snadněji udržitelnější z důvodu napadení hmyzem. 

Každopádně lichořeřišnice větší je naprosto nenáročná na pěstování. Což je jistě dobrá zpráva i pro lidi, kteří moc na pěstování bylin či květin nemají ty správné vlohy. Lépe se jim daří na slunci, než ve stínu. Stín tedy zvládnou také, ale porostou a pokvetou méně vydatně.

Potřebuji dobrou propustnou půdu a větší zalévání.

Ideální třeba pro balkónové pěstování.

lichořeřišnice větší

Můžete si pak z doma vypěstované byliny vyrobit tinkturu, sušenou směs na čaj nebo třeba mast. Toto vše lze samozřejmě i koupit například v lékárnách. Úžasné také je, že se jejich květy dají jíst přímo čerstvé. Nazdobit jimi pokrm, který bude díky nim vypadat lákavěji a navíc Vám tyto květy podpoří chuť k jídlu. Také jejich mladé listy i poupata se dají v kuchyni využít. Mají spolu s květy kořenitou chuť připomínající ředkvičku.